Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Zdrowe odżywianie > ALBO CUKIER, ALBO PIĘKNA SKÓRA

ALBO CUKIER, ALBO PIĘKNA SKÓRA

Wysoki poziom cukru we krwi ma bardzo negatywny wpływ na nasze komórki. Glukoza krążąc po organizmie może przyłączać się do cząsteczek białek modyfikując ich budowę, a tym samym funkcje. Białko, które nie spełnia swojej roli jest bezużyteczne. Ten proces zachodzi we wszystkich komórkach ciała, również w komórkach naskórka. Jako, że jest on swego rodzaju barierą chroniącą przed szkodliwymi czynnikami środowiska, uszkodzenie chociażby jednego rodzaju białek budującego tkankę pogorszy stan naszej skóry. Stanie się ona wówczas przesuszona, straci koloryt, zacznie się łuszczyć. Jeżeli zostaną uszkodzone białka odpowiedzialne na przekazywanie informacji między komórkami, naskórek nie dostanie odpowiednich sygnałów do regeneracji i nie nastąpi odbudowa uszkodzonych fragmentów. Tak więc węglowodany mogą odpowiadać nawet za 50% widocznych objawów starzenia się skóry wliczając jej zwiotczenie i powstawanie zmarszczek. Warto więc kontrolować ilość spożywanych cukrów nie tylko by zachować szczupłą sylwetkę, ale i piękną, zdrową cerę.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.