Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > BĄDŹ JAK POPAYE!

BĄDŹ JAK POPAYE!

Dzięki słynnej bajce o umięśnionym żeglarzu, który po zjedzeniu puszki szpinaku stawał się silny i odważny, dostrzegamy, może w nieco przereklamowany sposób, jak wiele dobroczynnych właściwości posiadają te małe zielone listki.
Może po zjedzeniu jednej porcji twój biceps nie wzrośnie siedmiokrotnie, jednak z pewnością otrzymasz sporą dawkę łatwo przyswajalnego żelaza. Jest ono niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu do wszystkich komórek ciała. Szpinak jest także doskonałym źródłem kwasu foliowego, który pomaga organizmowi w tworzeniu nowych komórek oraz wspomaga uwalnianie serotoniny. Masz wypad ze znajomymi? Idealnie się składa, ponieważ oprócz regulacji nastroju serotonina wpływa na zachowania społeczne, pozwala więc łatwiej nawiązać kontakt z innymi ludźmi.
Jedząc duże ilości szpinaku nie straszne nam przeziębienia, gdyż zawarta w liściach witamina C wzmacnia nasz system odpornościowy.
Co więcej, jest mnóstwo możliwości jego przygotowania. Listki możesz dodawać do sałatek, przygotować tartę, pizzę, a nawet pierogi, każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.