Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Zdrowe odżywianie > BŁĘDY ŻYWIENIOWE A CHOROBY DIETOZALEŻNE

BŁĘDY ŻYWIENIOWE A CHOROBY DIETOZALEŻNE

Choroby dietozależne są poważnym problemem XXI w. Przyczyn jest wiele jednak dotyczą głównie złego odżywiania i małej aktywności fizycznej. Choroby te to np.: otyłość, cukrzyca insulinoniezależna, choroby serca, czy nowotwory. Aby ich uniknąć należy wystrzegać się błędów, które mogą je powodować.
Otyłość jest spowodowana nadmiernym spożyciem tłuszczu, prostych węglowodanów, małą aktywnością fizyczną.
Cukrzyca insulinoniezależna spowodowana jest nadmiarem tłuszczów i cukrów w diecie.
Choroby układu krążenia (choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca) spowodowane są nadmiernym spożyciem soli kuchennej, nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, alkoholu, a małą ilością błonnika i antyoksydantów.
Osteoporoza związana jest z niedostateczną ilością wapnia, zwłaszcza w okresie rozwoju.
Nowotwory są spowodowane niedostateczną ilością antyoksydantów, błonnika, witamin w diecie. Duży wpływ mają także substancje kancerogenne zawarte w konserwantach czy polepszaczach smaku.
Próchnica zębów spowodowana zbyt dużym spożyciem cukrów prostych, napojów gazowanych wypłukujących szkliwo i niedoborem fosforu w diecie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.