Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Zdrowe odżywianie > CO TO WŁAŚCIWIE TEN INDEKS GLIKEMICZNY?

CO TO WŁAŚCIWIE TEN INDEKS GLIKEMICZNY?

Coraz więcej słyszy się o tzw. wskaźniku glikemicznym produktów. Określa on jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po spożyciu danego posiłku w porównaniu do posiłku złożonego z glukozy w czystej postaci. Jakie produkty warto wybierać? Najlepsze są te, o niskim poziomie indeksu glikemicznego. Produkty te uwalniają glukozę stopniowo i powoli, dlatego przez dłuższy czas czujemy się syci i pełni energii. Te mające wysoki IG warunkują nagły wzrost poziomu glukozy, a co za tym idzie, równie szybki spadek. Dlatego po spożyciu takiego posiłku na nowo jesteśmy głodni, a co gorsza mamy ochotę na coś słodkiego, by znów podwyższyć poziom cukru we krwi.
Jakie produkty wybierać? Muszą one być jak najmniej poddane obróbce termicznej, im dłużej gotujemy makaron czy ziemniaki tym wyższy indeks mają. O wiele lepiej zjeść surowe warzywa, niż gotowane. Wato wprowadzić produkty pełnoziarniste, brązowy ryż i makaron oraz produkty wysoko białkowe.
Znajomość wartości IG możemy wykorzystać w konstruowaniu diety odchudzającej i wybierać głównie te produkty, które zapobiegają odkładaniu tkanki tłuszczowej.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.