Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Dieta > CZEKOLADA NIE TAKA STRASZNA

CZEKOLADA NIE TAKA STRASZNA

Często kojarzona jest grzesznymi babeczkami, tortami i ciastami. Właśnie dlatego posiada nieco złą opinię, mimo wielu zalet, o których często zapominamy.
Najzdrowsza jest gorzka czekolada, która zawiera minimum 70% kakao. Dzięki temu, iż zawiera ono dużą ilość przeciwutleniaczy pomaga niwelować wolne rodniki odpowiedzialne za postawanie nowotworów czy starzenie się organizmu.
Polecana jest także osobą żyjącym w ciągłym stresie i napięciu. Po zjedzeniu czekolady podwyższa się poziom serotoniny – hormonu szczęścia, który poprawia nastrój i samopoczucie. Co więcej zawarta w czekoladzie kofeina dodaje energii i sił do życia.
Czy czekolada może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów? Tak! Mała kosteczka zjedzona przed posiłkiem wywoła uczucie sytości, dzięki czemu automatycznie zjemy mniej. Jeśli jednak zjemy ją przed treningiem zwiększymy wydolność naszego organizmu dzięki rozszerzeniu naczyń krwionośnych i sprawniejszemu przepływowi krwi.
Warto jednak pamiętać, by znać umiar. Po zjedzeniu kosteczki czekolady nie przytyjemy, ale cała tabliczka może mieć o wiele gorszy wpływ na naszą talię.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.