Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > Czerwone mięso

Czerwone mięso

Czerwone mięso już jakiś czas temu zostało uznane za niezbyt zdrowe. Z tego względu, wielu z nas postanowiło zrezygnować bądź ograniczyć jego spożycie na rzecz drobiu. Jednak mit krążący o jego niepożądanych właściwościach nijak ma się do rzeczywistości. Dziś możemy mówić o tym, że to drób, zwłaszcza ten z niższej półki cenowej może mieć w sobie niepożądane przez nas substancje. Czerwone mięso jest zdrowe, a zawarte w nim aminokwasy są lepiej przyswajane przez organizm ludzki, z uwagi na dość duże podobieństwo względem kodu genetycznego. Żeby mieć pewność, co do jakości kupowanego mięsa, warto wybierać opakowania oznaczone znakiem jakości. Jest to gwarancja na to, że mięso jest naprawdę wysokiej klasy i jako konsumenci nie mamy się czego obawiać. Oczywiście wskazane jest urozmaicenie naszej diety, w której powinno znaleźć się wiele produktów, a wykluczanie wieprzowiny bądź wołowiny tylko z uwagi na fakt, że media tak podają, jest zwyczajną głupotą.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.