Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Zdrowe odżywianie > CZY ŻYWNOŚĆ MA WPŁYW NA WCHŁANIE LEKÓW?

CZY ŻYWNOŚĆ MA WPŁYW NA WCHŁANIE LEKÓW?

Odpowiedź jest prosta – tak! Niekiedy pod wpływem danego produktu osłabia się bądź nasila działanie danego składniku leku poprzez utrudnione wchłanianie czy zwiększone wydalanie.
Błonnik. Jest to polisacharyd występujący obficie w warzywach i owocach, który nie potrafi być strawiony i wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Powinniśmy przyjmować około 30g błonnika dziennie jednak jego ilość warto obniżyć podczas przyjmowania leków nasercowych, a także przeciwdepresyjnych.
Żelazo i wapń. Pokarm zawierający dużą ilość tych pierwiastków wpływa niekorzystnie na działanie specyfików, bowiem są one zdolne do łączenia się z substancjami aktywnymi zawartymi w lekach, przez co nie spełniają one swojej pierwotnej funkcji.
Kwaśne soki. Nie poleca się ich spożywania podczas stosowania leków zobojętniających. Jeżeli w danym lekarstwie jednym ze składników jest glin również należy unikać kwaśnych soków, bowiem wówczas jego stężenie może wzrosnąć 10-krotnie.
Tłuszcze. Tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce, nasilają działanie leków przeciwgrzybiczych, przeciwpierwotniakowych i przeciwpasożytniczych. Może to prowadzić na wystąpienie skutków ubocznych ze względy na zwiększone stężenie leku we krwi.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.