Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Zdrowe odżywianie > DARY OD PSZCZÓŁ

DARY OD PSZCZÓŁ

Już starożytni Egipcjanie wiedzieli jak cennym darem jest miód. Wykorzystywany jest jako lekarstwo, słodzik, antybiotyk. Swoje niespotykane właściwości zawdzięcza obecności kwasów organicznych, aminokwasów, biopierwiastków, flawonoidów, karotenoidów, olejków eterycznych i wielu innych cennych składników. Jednak to nie jedyny pszczeli dar.
Mleczko pszczele. Jest to płyn wydzielany przez gruczoły głowowe pszczoły robotnicy. Królowa pszczół, która żywi się jedynie mleczkiem, żyje ok. 40 razy dłużej od pozostałych. Ten niesamowity płyn aktywizuje mózg, rozszerza naczynia krwionośne, działa przeciwmiażdżycowo, likwiduje depresje, bezsenność. Wzmacnia także odporność oraz jest najlepszym źródłem witaminy B6.
Pszczeli pyłek. Jest to produkt zbierany przez pszczoły z kwiatów. Mimo swojej niepozorności jest prawdopodobnie najbardziej odżywczym pokarmem na świecie. Zawiera 6 razy więcej białka niż wołowina, ma działanie antybiotyczne, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i antyoksydacyjne. Polecany jest sportowcom po rekonwalescencji, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Propolis (kit pszczeli). Stanowi mieszaninę woskowatej wydzieliny owadów i żywicy roślin. Jest najsilniejszym antybiotykiem naturalnym o szerokim zastosowaniu w medycynie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.