Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > Dlaczego jedzenie przywiera?

Dlaczego jedzenie przywiera?

Każdy z nas zauważył, że niekiedy przyrządzane jedzenie przywiera do patelni. Zastanawiamy się wtedy, czy jest to spowodowane zbyt małą ilością tłuszczu, zbyt rzadkim odwracaniem danego dania, a może niską jakością naszych patelni. Niejednokrotnie zdarza się też, że gustujemy w lekko przypalonych drobinkach, które w pewnym momencie zaczynają stanowić wraz z patelnią jednolitą całość i trudno je od niej oderwać. Uniesposób ukryć, że dla niektórych przysmażona cebulka czy też panierka to prawdziwy rarytas. Niestety przywieranie tak naprawdę związane jest z tym, że dana potrawa łączy się dość silnymi wiązaniami chemicznymi ze związkami, które tworzą patelnię. Nietrudno się domyślić, że w związku ze spożyciem takiego smakołyku, dostarczamy do naszego organizmu wszelkiego rodzaju metali, które nie wpływają korzystnie na jego działanie. Zdecydowanie powinniśmy unikać takich połączeń, dla własnego dobra.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.