Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > DLACZEGO WARTO JEŚĆ KIWI?

DLACZEGO WARTO JEŚĆ KIWI?

Ten przepyszny, zielony owoc jest doskonałym dodatkiem do deserów, naleśników, owsianki, ale też wspaniałą przekąską, którą możemy bez wyrzutów sumienia chrupać w ciągu dnia. Oprócz walorów smakowych zawiera wiele cennych elementów, z którymi warto się bliżej zapoznać.
Kiwi jest prawdziwą bombą witaminową zawiera mnóstwo witaminy C, która jest antyoksydantem, ale też wzmacnia nasz system odpornościowy. Są w nim również witaminy A, E, K oraz większość witamin z grupy B. Owoc ten może pochwalić się również bogatą gamą mikro- i makroelementów (zawiera potas, cynk, wapń, żelazo, magnez).
Ma on też wiele właściwości zdrowotnych. Jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i grypę, koi nerwy, poprawia samopoczucie, chroni przed chorobami serca. Dzięki dużej zawartości wody wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Po jego zjedzeniu pozbędziemy się uczucia ciężkości i nieprzyjemnych zaparć.
Owoc ten nie zawiera także wielu kalorii, dzięki temu jest zdrowym i smakowitym małym co nieco.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.