Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > Gotowanie na parze

Gotowanie na parze

W ostatnim czasie możemy zaobserwować wzrost popularności zdrowego stylu życia, w tym gotowania na parze. Dlaczego warto skorzystać z dobrodziejstwa parującej wody? Powodów jest wiele, ale kluczowym jest fakt, że ten sposób przyrządzania potraw gwarantuje nam nie tylko poprawę stanu zdrowia, ale także niepowtarzalny smak przyrządzanych mięs i warzyw. Gotowanie na parze to przede wszystkim rezygnacja z wszelkiego rodzaju tłuszczu, który staje się zbędny. Warzywa, które zostały w ten sposób przyrządzone zachowują swój smak, który jest znacznie bardziej wyrazisty niż ten, który pamiętamy po spożywaniu tych, gotowanych w zwykłej, osolonej wodzie. Choć wielu uważa, że gotowanie na parze pozbawia warzywa smaku, to nie jest to prawda. Do ich doprawienia możemy użyć ziół, które zapewnią niepowtarzalny aromat. Powinniśmy mieć świadomość tego, że do zdrowego gotowania nie potrzebujemy kosztownych garnków, możemy to robić w zupełnie domowych warunkach, ustawiając durszlak nad gotującą się wodą. Oczywiście sposób nie będzie tak wydajny, ale na początku przygody z gotowaniem na parze, powinien w zupełności wystarczyć.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.