Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > Jaki tłuszcz do smażenia?

Jaki tłuszcz do smażenia?

Nie da się ukryć, że pomimo mody na zdrowe odżywianie, gotowanie na parze, dbanie o ciało i własne zdrowie, od czasu do czasu zdarza nam się chwila słabości, w której postanawiamy sobie coś usmażyć. Wtedy pojawia się pytanie, który z tłuszczów będzie najlepszym wyborem? Choć masło czy smalec, dla wielu z nas stanowią podstawę wielu dań, to jest to jeden z gorszych wyborów. Podobnie wypada w tej kwestii naturalnie i zdrowo brzmiący olej kokosowy i lniany, które na pozór powinny być gwarancją utrzymania ciała w dobrej kondycji i zachowania zdrowia. Jednak kluczową rolę w wyborze tłuszczu do smażenia powinna odgrywać dla nas jego budowa. Wyżej wymienione substancje, sprawią, że substancje, które są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, takie jak witaminy i minerały zostaną związane z tłuszczem. Spożyta do obiadu sałatka pozostanie wydalona, a my pozostaniemy bez ważnych mikroelementów. Uważa się, że najlepszym wyborem do smażenia będzie olej rzepakowy bądź oliwa z oliwek, które charakteryzują się mniejszym od poprzedników efektem wyrzucania z organizmu tego, co potrzebne.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.