Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > JEDZ I CHUDNIJ

JEDZ I CHUDNIJ

Często patrzymy z zazdrością na osoby, które mimo iż jedzą trzy razy więcej od nas, mają o wiele szczuplejszą i bardziej atrakcyjną sylwetkę. Na szczęcie są produkty, które każdy może jest bez ograniczeń, są to produkty o tzw. ujemnym bilansie kalorycznym. Co to oznacza? Najprościej mówiąc mają one niższą wartość energetyczną, niż ilość energii, której potrzebuje organizm na ich obróbkę. Są to głównie pokarmy zawierające duże ilości nieprzyswajalnego i nieulegającego strawieniu błonnika. Bez wahania możemy sięgać po świeże warzywa i owoce, które będą wspaniałym dodatkiem do chudego mięsa lub przepysznym deserem. Najodpowiedniejsze będą: brokuł, kapusta, cukinia, por, szpinak, sałata, marchewka, seler naciowy, a także jabłka, jagody, truskawki, śliwki i cytrusy.
Jeżeli chcemy dostarczyć dodatkowej dawki enzymów wspomagających trawienie warto sięgnąć po mango, grejpfrut, papryczkę chili, arbuza i ananasa.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.