Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > Kiedy dodać przyprawy?

Kiedy dodać przyprawy?

W każdej kuchni mamy do czynienia z ogromem przypraw. To one nadają z pozoru niewinnym daniom niepowtarzalny smak i aromat. Zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie gotowania bez podstawowych ziół. Jednak dla wielu pozostaje zagadką to, kiedy powinniśmy dodawać przypraw. Na początku przyrządzania posiłku? W trakcie? Po zagotowaniu? Czy to w ogóle ma jakiekolwiek znaczenie dla efektu końcowego? Otóż ma i to dość spory. Przyprawy powinniśmy dodawać pod koniec gotowania, tak by miały okazję oddać aromat. Danie powinno więc przez chwilę bulgotać, ale nie należy gotować go przez długi czas z dodanymi przyprawami. Sytuacja inaczej wygląda w przypadku używania twardych ziaren takich jak ziele angielskie, które potrzebuje nieco więcej czasu niż popularne w naszej kuchni inne przyprawy. Zmiana czasu ich dodawania może diametralnie zmienić smak potrawy, umożliwiając nam podkreślenie jej smaku, a nie zdominowane przez daną mieszankę aromatyczną.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.