Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > KIEŁKI DLA ZDROWIA I URODY

KIEŁKI DLA ZDROWIA I URODY

Kiełki są prawdziwą skarbnicą minerałów, witamin, wielu cennych substancji odżywczych. Są one doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, a nawet zup.
Kiełki rzodkiewki. Zawierają bardzo dużo witaminy C, która wzmacnia odporność. Mają także właściwości dezynfekujące i przeciwzapalne. Polecane są osobom, które mają problemy z niedokrwieniem.
Kiełki słonecznika. To źródło witaminy D, warto więc podawać je dzieciom w okresie wzrostu, bowiem wzmacniają szkielet i szkliwo zębów.
Kiełki rzeżuchy. Są nam bardzo dobrze znane, jednak zdecydowanie niedoceniane. A szkoda, bo doskonale przyśpieszają trawienie, ale też wzmacniają włosy, skórę i paznokcie.
Kiełki buraka. Zapobiegają wystąpieniu anemii, mają właściwości odkwaszające, zmniejszające ciśnienie, a także przeciwnowotworowe.
Kiełki soczewicy. Polecane są zwłaszcza kobietom w ciąży, gdyż to bogate źródło kwasu foliowego, którego niedobór może prowadzić do uszkodzenia układu nerwowego płodu. Są także pomocne przy leczeniu cukrzycy i miażdżycy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.