Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > Majonez

Majonez

Majonez jest jednym z najczęściej używanych dodatków do kanapek, sałatek, stanowi bazę do wielu sosów, bez których niektórzy nie mogą się obejść. Jego mankamentem jest z pewnością bardzo duża kaloryczność produktu. Musimy mieć świadomość tego, że powstaje on głównie z oleju, z dodatkiem jajek. To właśnie on odpowiedzialny jest za to, że powstały produkt jest dość tłusty. Alternatywę dla sklepowego majonezu, w którym obok kalorycznych składników, znajdziemy też wiele konserwantów i barwników, których spożywamy naprawdę dużo w ciągu przeciętnego dnia, może być sos zrobiony w domu. Pozwoli nam to na nieznaczne modyfikacje receptury i ewentualne zmniejszenie kaloryczności. Jednak majonezowe sosy zazwyczaj można zastąpić nieco lżejszymi odpowiednikami na bazie jogurtu naturalnego, który nieczęsto pojawia się w naszej kuchni. Uważam, że w kuchni zawsze można dojść do kompromisu pomiędzy ukochanym smakiem, a zdrową kuchnią. Kluczem jest odnalezienie odpowiednich proporcji, które pozwolą nam na zachowanie niepowtarzalnego smaku.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.