Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Sport > MIĘŚNIE CZERWONE A MIĘŚNIE BIAŁE

MIĘŚNIE CZERWONE A MIĘŚNIE BIAŁE

Czy zastanawiałeś się, dlaczego maratończyk, mimo że tak długo biega i tak dużo ćwiczy, nie może pochwalić się tak pięknie wyrzeźbionymi mięśniami jak sprinter?
Różnica wynika z faktu, że w zależności od rodzaju wykonywanej pracy, działają różne rodzaje mięśni. Podczas krótkotrwałego wysiłku o dużym natężeniu wykorzystywane są włókna mięśniowe białe. Uzyskują one energie na drodze beztlenowej, stąd po intensywnym treningu możliwe jest wystąpienie zakwasów. Kurczą się one szybko i z dużą siłą, jednak są mniej wytrzymałe i bardziej podatne na zmęczenie.
Podczas długotrwałego wysiłku o umiarkowanym natężeniu np. maratonu, w głównej mierze pracują czerwone włókna mięśniowe. Ich skurcz narasta powoli oraz są bardzo odporne na zmęczenie.
Warto o tym pamiętać, bowiem nie uda nam się wyrzeźbić mięśni biegając nawet kilkanaście kilometrów, ale za to wolnym tempie. By uzyskać wymarzony efekt lepiej wybrać szybkie, intensywne sprinty lub treningi interwałowe.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.