Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Zdrowe odżywianie > MLEKO NIEJEDNO MA IMIĘ

MLEKO NIEJEDNO MA IMIĘ

Szklanka zwiera ok. 120 mg wapnia – pierwiastka niezbędnego do utrzymania prawidłowej budowy kości, mięśni czy układu nerwowego, jest bogatym źródłem witaminy A, D, B2 i B12. Nie każdy może jednak czerpać z tego bogactwa ze względu na nietolerancję laktozy, uczulenie na kazeinę czy problemy z tworzeniem kamieni żółciowych. Zawsze można sięgnąć po „mleko” roślinne, które także posiada wiele wspaniałych właściwości.
Mleko sojowe. Jest otrzymywane przez namaczanie ziaren soi w wodzie. Ma gładką konsystencję i jest bogate w składniki odżywcze w tym, dużą ilość pełnowartościowego białka.
Mleko migdałowe. Jest ono wytwarzane z pasty migdałowej. Jest bardzo aromatyczne, zawiera jedynie 30 kcal. Jest idealne do kawy lub herbaty, ale także gotowania i pieczenia.
Mleko kokosowe. Gładkie, o delikatnym smaku, doskonale smakuje z płatkami śniadaniowymi lub jako dodatek do zup. Powstaje przez zalania miąższu kokosa gorącą wodą i odciśnięcie. Zawiera 15-25% tłuszczu.
Mleko ryżowe. Najczęściej robione z brązowego ryżu. Nie ma właściwości uczulających, ale gwałtownie podwyższa poziom cukru we krwi.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.