Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Porady > NA PROBLEMY Z ZAPARCIAMI

NA PROBLEMY Z ZAPARCIAMI

Zaparcia związane są ze zbyt długim zaleganiem mas kałowych w jelicie grubym. Przyczyną tego stanu jest niewłaściwa dieta, która dostarcza bardzo małej ilości błonnika i małej ilości płynów. Może też być on związany ze nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego, osłabieniem jego motoryki, przyjmowaniem niektórych leków, a nawet stresem. Aby zwalczyć nieprzyjemne objawy stosuje się leki regulujące pracę układu pokarmowego, ale można też skorzystać z domowych sposobów.
Dobroczynne właściwości posiada kiszona kapusta, która zawiera dużo błonnika i żywe kultury bakterii wspomagające trawienie.
Warto też sięgnąć po śliwki, jabłka zawierające błonnik, który wchłania wodę i ułatwia usuwanie niestrawionych resztek pokarmu.
Znanym od lat sposobem na zaparcia jest siemię lniane. Wystarczy łyżkę zmielonego siemienia zalać wodą, odczekać, aż płyn zgęstnieje i wypić przed snem.
Truskawki są bogatym źródłem enzymu usprawniającego trawienie – bromeliny. Ponadto mają lekkie właściwości przeczyszczające i moczopędne.
Jeśli jednak objawy utrzymują się przez dłuższy czas, warto zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu, który zleci specjalistyczne badania pozwalające odkryć przyczynę problemu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.