Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > NAJLEPSZE ŹRÓDŁA BIAŁKA

NAJLEPSZE ŹRÓDŁA BIAŁKA

Białka stanowią przede wszystkim budulec komórek i tkanek. O ich wartości odżywczej decyduje skład aminokwasowy. Warto wybierać takie proteiny, które zawierają aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm nie syntetyzuje samodzielnie.
Pierś z kurczaka zawiera 22g białka/100g. To bardzo dużo zwłaszcza, że ma bardzo małą ilość tłuszczu, jest sycąca i lekkostrawna. Zawiera wszystkie aminokwasy wykorzystywane do budowy mięśni, dlatego jest tak uwielbiana przez wszystkich sportowców.
Tuńczyk zawiera 30g białka/100g. Oprócz tego zawiera dużą ilość kwasów omega-3, a kupony w puszcze stanowi bardzo szybką i łatwą do przygotowania przekąską.
Ser żółty zawiera 25g białka/100g. Niestety jest on dość kaloryczny, więc należy uważać z jego nadmiernym spożywaniem.
Schab zawiera 21g białka/100g. Jednocześnie zawiera sporą ilość tłuszczu, dlatego warto zastępować do piersią z kurczaka.
Fasola zawiera 7g białka/100g. Jest sycącym, bogatym źródłem białka pochodzenia roślinnego, niestety ma właściwości wzdymające.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.