Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > NATURALNA SŁODYCZ

NATURALNA SŁODYCZ

Naturalna sacharoza jest produktem zawierającym dużą dawkę kalorii – pustych kalorii. Jeśli jednak nie potrafimy znieść smaku gorzkiej herbaty czy kawy lub gdy jako urodzone łasuchy nie potrafimy sobie odmówić słodyczy, jest wiele różnych zamienników, które pozostawiając słodki smak zmniejszając kaloryczność posiłku.
Doskonałym rozwiązaniem są słodziki, które praktycznie nie zawierają kalorii. Dlatego jeśli chcemy odmawiać sobie przyjemności, z łatwością przygotujemy niskokaloryczny deser sięgając na przykład po aspatram.
Niestety, dużej liczbie osób przeszkadza „słodzikowy posmak”. Jednakże istnieje możliwość spożywania słodkości bez sięgania po wytwory przemysłu. Znane są bowiem naturalne substancje słodzące występujące w różnych roślinach.
Coraz większą popularnością cieszą się glikozydy uzyskiwane ze słodkich liści stewii. Ekstrakt ten jest ok. 200 razy słodszy od cukru, a co więcej nie różni się od niego smakiem tak drastycznie jak w przypadku słodzików.
Kolejnym fenomenem jest cukier brzozowy – ksylitol, który zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier oraz niski indeks glikemiczny. Jest zdrową alternatywą sacharozy, jednak posiada jedną wadę – jest produktem dość drogim.
Warto pamiętać, że w walce z nadwagą ograniczenie cukru to nie wszystko. Pamiętajmy, by wzbogacić nasze życie w pełnowartościową dietę i aktywność fizyczną.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.