Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > Odpowiednie mrożenie

Odpowiednie mrożenie

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na konserwowanie potraw. Na umieszczenie potrawy w zamrażalniku decydujemy się, gdy okazuje się, że przyrządziliśmy zbyt dużo jedzenia, lub od razu, gdy robimy go zdecydowanie więcej po to, by pewnego dnia mieć już gotowy obiad. Jednak musimy mieć świadomość tego, że nie zawsze wrzucenie czegoś zawiniętego w foliowy woreczek jest odpowiednim postępowaniem. Do mrożenia warto używać pojemników, które są odporne na niskie temperatury. Pozwoli nam to na zachowanie higieny, a także sprawi, że poszczególne dania nie będą przechodziły aromatem poprzednich. W końcu niejednokrotnie zdarza nam się, że wyjęta z zamrażalnika potrawa pachnie zupełnie inaczej niż na początku. Choć wydaje nam się, że mrożenie jest bardzo prostym procesem, to wbrew pozorom należy się do niego dobrze przygotować. Pamiętajmy o tym, by nie wkładać tam jeszcze ciepłych potraw.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.