Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > Olej rzepakowy

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy na polskim rynku zyskuje coraz większą popularność, a to za sprawą mody na kupowanie produktów zdrowych, pochodzących z rodzimych wytwórni. Jest to zarazem wspieranie rodaków, będących przedsiębiorcami, jak i dbanie o własne zdrowie. Używany jest zarówno do smażenia jak i przygotowania dań na zimno. Doskonale nadaje się do majonezów i sałatek. Jego właściwości porównywane są ze znaną nam wszystkim i cenioną oliwą z oliwek. Jednak jest dużo tańszy i w przeciwieństwie do niej nie zmienia smaku potraw. W niektórych przypadkach będzie to zdecydowana zaleta, ale dla ludzi, którzy lubią posmak charakterystyczny dla oliwy, może stanowić powód do zawodu. Niezależnie od tego, czy nasze serce należy do płyny rodem z Italii, warto wprowadzić do swojego jadłospisu olej rzepakowy, bowiem badania dowodzą, że w wielu wypadkach może działać lepiej niż tańszy odpowiednik oleju z oliwek.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.