Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > OLIWA NIE TYLKO DO SAŁATEK

OLIWA NIE TYLKO DO SAŁATEK

Oliwa z oliwek zawiera wiele cennych składników odżywczych w tym nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy A, D, E. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, pieczenia mięs czy warzyw. Jednak walory smakowe to nie wszystko, jest także doskonałym kosmetykiem.
Stosowana jest przez kobiety basenu Morza Śródziemnego od wieków ze względu na kojące, przeciwzapalne, wygładzające działanie. Skóra nawilżona oliwą staje się delikatna i miękka w dotyku. Najpopularniejszym sposobem wykorzystania oliwy jest przygotowanie peelingu do całego ciała. Wystarczy do dwie łyżki płatków owsianych zalać taką samą ilością gorącej wody, dodać łyżkę soli morskiej, a następnie uzupełnić oliwą do czasu powstania półpłynnej konsystencji. Po tym domowym zabiegu skóra będzie odżywiona, subtelna niczym po wizycie w luksusowym SPA.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.