Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > Pleśń

Pleśń

Pleśń to grzyb, który towarzyszy nam podczas codziennego dnia. W końcu niejednokrotnie zdarza nam się znaleźć słoiczek z warstwą pleśni na górze. Są to zarówno przetwory, jak i wszelkiego rodzaju przeciery, które kupujemy w słoiczkach. Przetrzymywanie produktu w lodówce nie zdaje się na nic. Zdecydowana większość z nas, gdy zauważy pleśń, postanawia zdjąć z góry powstały kożuszek i zjeść pozostałą zawartość opakowania. Oczywiście nie jest to dobre postępowanie. Mimo, że na pierwszy rzut oka przetworom nic nie dolega, a w smaku są takie jak zazwyczaj, to możemy w ten sposób doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. W końcu grzyby dysponują mikroskopijnymi strzępkami i zarodnikami, które są dla nas niewidoczne. Właśnie z tego względu, dla własnego bezpieczeństwa, z dbałości o zdrowie, warto wyrzucić całość spleśniałego produktu, nie zwracając uwagi na to, że część pod pleśnią wygląda normalnie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.