Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > PRZEPIS NA WEWNĘTRZNĄ RÓWNOWAGĘ

PRZEPIS NA WEWNĘTRZNĄ RÓWNOWAGĘ

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym organizm w płynach ustrojowych zawiera odpowiedni stosunek kationów i anionów. Czasami jednak dochodzi do zaburzeń, a jedne jony zaczynają dominować nad drugimi. Mówimy wówczas od kwasicy bądź zasadowicy.
Duży wpływ na to jak wygląda stosunek tych jonów ma żywność, którą spożywamy. Produkty mające właściwości zakwaszające to: wino, makarony, przetworzona żywność, ciastka, soda, białe pieczywo, cukier, orzechy, piwo, baranina, wieprzowina, czekolada. Tych produktów należy jeść mniej, natomiast tych alkalizujących, którymi są głownie warzywa i owoce – więcej.
Nasza dieta opiera się w głównej mierze na produktach kwasotwórczych. Nadmiar anionów (kwasica) objawia się częstymi nagłymi napadami głodu, złym samopoczuciem, apatią, wypadaniem włosów, bólami głowy. Nasz organizm wysyła nam wówczas sygnały, że czas coś zmienić.
Warto więc jeść warzywa i owoce gdyż są nie tylko zdrowe, dietetyczne ale też pozwalają zachować wewnętrzną równowagę.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.