Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > Przestarzały olej

Przestarzały olej

Wiele mówi się o tym, że w barach szybkiej obsługi, do przyrządzania potraw używany jest stary olej. Każdy z nas stara się więc unikać frytek czy też smażonego w takich miejscach mięsa. Jednak w domowych warunkach bardzo często zapominamy o zasadzie smażenia nowych potraw na wymienionym już oleju. Powinniśmy pamiętać o tym, że smażenie obliguje nas do tego, by użyty już tłuszcz powędrował do śmieci. Jednak zdecydowana większość z nas używa go wielokrotnie, aż do całkowitego wysmażenia. Nie jest to odpowiednie postępowanie, bowiem prowadzi do powstania groźnych dla zdrowia związków, które spożywamy wraz z kolejną potrawą przyrządzoną na tej samej patelni. Oczywiście wymiana oleju po każdym z kotletów nie jest ekonomiczna, ale po zakończeniu robienia obiadu należy wszystko, co na patelni pozostało, zwyczajnie wyrzucić, nie mając żalu o kilkanaście mililitrów cieczy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.