Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Zdrowe odżywianie > SUPERŻYWNOŚĆ – NOWA GENERACJA ŻYWNOŚCI

SUPERŻYWNOŚĆ – NOWA GENERACJA ŻYWNOŚCI

Dzisiejsza żywność produkowana na ogromną skalę przepełniona jest substancjami chemicznymi, podczas gdy powinna być bogata w składniki odżywcze. W ostatnim czasie coraz częściej pojawiają się produkty określanie mianem „superfood”. Co kryje się za tą tajemniczą nazwą? To rzeczywiście żywość o niespotykanych walorach, posiadająca niewiele kalorii. Zawiera bogatą gamę witamin, minerałów, aminokwasów, chlorofilu, które są wysoce przyswajalne i mają działanie antyoksydacyjne. Regularne spożywanie tych produktów ma znakomity wpływ na kondycję całego organizmu i narządów wewnętrznych . Jakie produkty należą do tej grupy? Są to wszystkie produkty z alg, młode trawy, zielone liście i warzywa. Należą też do niej liście szpinaku, trawa pszeniczna i jęczmienna, liście sałaty, zielona pietruszka, kiełki brokułów. Ziarna kakao, sezam, jagody czy miód również posiadają te super właściwości . To bardzo ważne, że coraz więcej ludzi zwraca uwagę na składniki zawarte w warzywach i owocach i wybiera te hodowane w warunkach eko. Co z tego, że zjemy przepyszną, niskokaloryczną sałatkę, jeśli zakupione przez nas warzywa będą pełne pestycydów i innych substancji chemicznych. Warto dbać nie tylko o rodzaj produktu, ale także o jego jakość.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.