Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > Tuczące makarony

Tuczące makarony

Od dłuższego czasu można spotkać się z opiniami, że makarony są tuczące i powinniśmy ich unikać. Za korzystniejszy wybór uznawane są te ciemne – pełnoziarniste. Jak naprawdę jest z makaronami? Swoją niesławę zawdzięczają Włochom, którzy nauczyli nas podawania ich w towarzystwie rozmaitych serów i sosów. To właśnie one odpowiadają za nasze tycie, a nie same makarony. W końcu sery należą do jednych z tłustszych, a zarazem bardziej kalorycznych produktów, które mogą przyczynić się do przybierania na wadze. Sam makaron porównywalny jest w swojej kaloryczności do ryżu. Stanowi cenne źródło węglowodorów złożonych, które są nam w stanie zapewnić energię na dłuższy czas, toteż polecany jest osobą uprawiającym sport. Musimy mieć świadomość tego, że większość produktów wcale nie jest specjalnie kaloryczna, ale ich właściwości zmieniane są poprzez dodatki, które stały się już naszym, niekoniecznie zdrowym przyzwyczajeniem.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.