Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Dieta > ZIELONE = ZDROWE

ZIELONE = ZDROWE

Co sprawia, że zielone warzywa mają tak dobroczynne właściwości? To samo, co nadaje im przepiękną zieloną barwę – chlorofil. Związek ten ma bardzo podobną budowę do hemoglobiny występującej się w ludzkiej krwi. Podczas spożywania większej ilości zieleniny, poziom hemoglobiny – barwnika transportującego tlen rośnie, dzięki czemu krew jest bardziej natlenowana, a komórki mają większe możliwości wzrostu i regeneracji.
Oprócz tego zwierają dużo białka, β-karotenu, żelaza czy magnezu. Regularne pożywanie zieleniny pozwoli na regenerację komórek i tkanek oraz opóźnia procesy starzenia się. Pozwala także na detoksykacje organizmu i sunięcie wszystkich szkodliwych substancji lub pozostałości po lekach. Spożywanie zielonej żywności ma działanie przeciwnowotworowe, bowiem dezaktywuje działalność karcynogenów. Jak każde warzywa zawierają dużą ilość błonnika, więc bardzo dobrze wpływają na nasz układ pokarmowy, zapobiegając zaparciom i niestrawności. Warto sięgać po warzywa i owoce minimum 5 razy dziennie, a decydując się na ich spożycie sięgajmy po te zielone, które mają tak wiele dobroczynnych właściwości.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.