Jesteś tutaj: smakoszanka.pl > Kuchnia > Ziemniaki

Ziemniaki

Ziemniaki stanowią podstawę typowego, polskiego obiadu. Choć przywędrowały od nas nie tak dawno temu, to podbiły serca zdecydowanej większości z nas. Zwłaszcza starsze pokolenie nie wyobraża sobie porządnego drugiego dania, w którym nie byłyby one podane. Jednak od dłuższego czasu możemy spotkać się z opinią, że ziemniaki tuczą. Czy jest to prawda? W moim odczuciu nie do końca, bowiem taki stereotyp zawdzięczamy temu, że w bulwach magazynowane są substancje zapasowe, w tym dość duże pokłady cukru, jakim jest skrobia. Jednak ziemniaki to także cenne źródło potasu, który jest niezbędny do prawidłowego działania naszego organizmu. Kolejną kwestią jest fakt, że być może zjadamy ich zbyt dużo. Kaloryczność popularnego warzywa możemy porównywać z makaronami i ryżem, które uważane są za korzystniejszy odpowiednik. Myślę, że lepiej zwrócić uwagę na ilość i jakość spożywanego produktu, a nie na sam fakt, że na naszym talerzu wylądował ziemniak, bo w przyzwoitej ilości z pewnością nie sprawi, że przytyjemy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.